Ziarna kawy to podstawa

Ziarna kawy to podstawa czyli wysokiej jakości kawy dużo kawy. Nie wyprzedzamy jeszcze Włochów czy Niemców, ale chyba już nam do nich niedaleko. Na pewno przyczyniają się do tego różnej maści ekspresy do kawy. Jeśli przejrzelibyśmy oferty sklepowe, oka

Dodane: 04-02-2020 05:54
Ziarna kawy to podstawa

wysokiej jakości kawy


Nic zresztą w tym dziwnego ponieważ

wysokiej jakości kawy

Kawa włoska to niewątpliwie artykuł, który znajdzie swoich zwolenników i u nas. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ Polscy piją już stosunkowo dużo kawy. Nie wyprzedzamy jeszcze Włochów czy Niemców, ale chyba już nam do nich niedaleko. Na pewno przyczyniają się do tego różnej maści ekspresy do kawy. Jeśli przejrzelibyśmy oferty sklepowe, okazałoby się, że nawet najbardziej wymagający klienci znaleźliby taki ekspres, o jaki komuś faktycznie chodzi. Jedni kupują więc nadal ekspresy przelewowe, inni natomiast idą w stronę ekspresów ciśnieniowych. I jeden, i drugi wybór jest doby, bo przecież każdy z nas jest inni i posiada inne upodobania i preferencje. Są też tacy kawosze, którzy piją kawę z klasycznej włoskiej kafeterki.
Smakosze kawy twierdzą, że najlepsza jest kawa włoska. Coś w tym na pewno jest, bo Włosi znani są w świecie jako specjaliści w tej materii. Najlepiej więc przekonać się o tym samemu, odwiedzając ojczyznę Dantego i Petrarki. Dodajmy jeszcze do tego, że Włosi piją kawę praktycznie przez cały dzień, nie wyłączając wieczoru. Najczęściej jest to espresso, które błyskawicznie stawia na nogi.


Spożycie kawy

Nie od dziś wiadomo, że jedną z najbardziej rozpowszechnionych używek na świecie, jest kawa. Oczywiście, jest to używka zupełnie legalna, wbrew temu, co mogłoby się wydawać w kontekście słowa "używka". Miliony ludzi nie są w stanie wyobrazić sobie swojego dnia bez kawy w porze śniadania czy też lunchu. Wypicie filiżanki kawy pozwala im się zrelaksować, lub skoncentrować nad pracą, nad którą już usypiali. Można więc śmiało zaryzykować stwierdzenie, że są uzależnieni od kawy. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych kaw jest kawa włoska, która cieszy się doskonałą opinią na całym świecie. Nie bez powodu Włochy są krajem, w którym spożycie kawy na mieszkańca jest rekordowe. Włosi wprost nie są w stanie funkcjonować bez kawy w ciągu dnia. Wiele osób aktualnie zastanawia się nad inwestycją w ekspresy do kawy, ponieważ chcą czuć ten niepowtarzalny smak we własnym domu i podarować sobie tym samym odrobinę luksusu. Owszem, kawa bywa dla bardzo wielu osób jej synonimem. Życie w biegu i stres powodują, że tak, jak dla jednych papierosy, tak dla innych, synonimem chwili relaksu jest chwila przy kawie.


Jeżeli spieszymy się rano do pracy

Większość z nas rozpoczyna dzień od kawy. Zazwyczaj pijemy kawę sypaną lub rozpuszczalną z dodatkiem cukry i mleka. Kawa nie tylko sprawia, że szybciej się obudzimy i pobudzimy do działania, ale także świetnie smakuje. Kawa włoska będzie dobrym wyborem dla osób, które delektują się jej smakiem. Jeżeli chodzi o sposoby zaparzania kawy to każdy musi znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie. Jeżeli spieszymy się rano do pracy to najlepszym rozwiązaniem będzie wypicie filiżanki kawy sypanej. Taką kawę zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzącą), dodajemy nieco mleka, cukru i gotową można pić. Jeżeli natomiast nie śpieszymy się i lubimy delektować się smakiem i zapachem kawy to warto zainwestować w ekspres do kawy. Ekspresy do kawy sprawią, że od nowa pokocha się smak kawy. Inwestując w ekspres warto także postawić na dobrą jakościowo kawę. Najlepiej zdecydować się na mieszankę arabiki i robusty. Arabika dodaje łagodności i aromatu. Z kolei robusta ma nieco więcej kofeiny i bardziej wyrazisty smak. Natomiast warto wypróbować kilka smaków i rodzajów kawy i wybrać najlepszą dla siebie. Istnieją także kawy smakowe, np. czekoladowe.


Teraz może się to zmienićDzięki wykorzystaniu dobrej jakości ekspresu można

Dzięki wykorzystaniu dobrej jakości ekspresu można parzyć w wygodny sposób różne rodzaje kawy. Ekspresy do kawy są często spotykane w lokalach gastronomicznych, przy czym im lepszy lokal, tym urządzenie ma więcej funkcji i lepiej sobie radzi z zaspokajaniem wysublimowanych gustów. Mniej skomplikowane technicznie ekspresy również mogą parzyć dobrą kawę, jednak jest mniejszy wybór, jeśli chodzi o jej rodzaje. Nadają się do większości branż poza gastronomią.

Nowoczesne ekspresy coraz częściej podobają się największym smakoszom kawy - do niedawna istniał pogląd, że żadna maszyna nie zaparzy tego napoju doskonale. Teraz może się to zmienić. Świetna jakość parzenia, jaką charakteryzują się wysokiej klasy modele, sprawia, że stworzona w ten sposób kawa ma idealny smak i aromat.

Z uwagi na rosnącą jakość można jak najbardziej rozważać zakup ekspresu, myśląc o przydatnym prezencie dla bliskich. Gorąca kawa włoska lub amerykańska zaserwowana rano lub przy podwieczorku zapewni miłe wrażenia. Ekspres ułatwia osobom niedoświadczonym przygotowanie smakowitego napoju, przyspiesza cały proces i umożliwia polubienie kawy tym, którzy do tej pory obawiali się tajników parzenia.


Dla wielu konkurencję samą dla siebie

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.